TRE®, Tension Releasing Exercises (spannings reducerende oefeningen) is een eenvoudige lichaamsgerichte methode om diepe, chronische spanning te verminderen. Dat kan opgebouwde spanning en stress zijn van dagelijkse gebeurtenissen, van langdurige stressvolle situaties of van traumatische gebeurtenissen.

TRE is ontwikkeld door Dr. David Berceli. Met een serie van oefeningen activeer je een natuurlijke mechanisme in het lichaam dat zorgt voor het loslaten van spanningen in het lichaam.

Ons natuurlijke ontspanningsmechanisme
Stress en spanning hoort bij het leven. Bij stressvolle situaties komt er veel energie in het lichaam. Eenmaal in veiligheid wil het lichaam zich weer ontdoen van deze energie. De natuurlijke manier voor het lichaam om deze overbodige spanning kwijt te raken is door de spieren te laten trillen. In het dierenrijk is dit heel normaal. Wij mensen hebben dit veelal verleerd of onderdrukken het trillen. Door het trillen te onderdrukken, blokkeren we zelf het natuurlijke loslaat-mechanisme van ons eigen lichaam en raken spieren makkelijker over-spannen of verkrampt.

Het mooie is dat je dit je lichaam weer kunt aanleren en het lichaam weer kan terugbrengen naar de oorspronkelijke ontspannen staat.

Bekijk voor een indruk onderstaande video

In een traject van 3 of meer sessies leer ik je meer over TRE. We nemen stap voor stap de oefeningen door en je wordt ondersteund bij je leerproces. Je kunt daarna de oefeningen thuis doen, zo vaak als je wilt, om zo de overtollige spanning weer los te laten.

Wil je graag van mij meer informatie en samen verkennen wat TRE voor jou kan betekenen, neem gerust contact met me op.

Meer weten?

Wil je meer weten over de achtergrond en werking van TRE, kijk dan op de site van de wereldwijde TRE foundation of op de website van de stichting TRE Nederland.